Gecenin geç vakitlerinde ilk önce gözlerimiz,sonra sırayla aklımız,nefsimiz ve midemiz,tüm kalbimizle kapıldığımız bu büyünün etkisinden uzun süre kurtulamayacak gibiydik.Yıllarca kurulan bir hayali,dokunamadan,koklayamadan uzaktan uzağa seyir etmek,evet gerçekten dramatik.Ama bu mutsuz bir hikaye değil lütfen sümüklerinize hakim olun.Anthony bourdain ile ''No reservations'' a takılıp kaldık o geç saatlerde.Tatlı bir Japonya turu yapmaktaydı.Râmen yerken var gücüyle höpürdetmeye,şapırdatmaya,ağzımızı sulandırmaya çalışmaktaydı.Ona sinir olmayı bir kenara bırakıp özenle izledik.Râmen yapımı hakkında elimizden geldiğince yardım almağa çalıştık,yalnızca hamuru açıp,kesmeyi öğrenmek için 3 yılını veren Tatsuru Rai ustayı;sakinliğini,dinginliğini bir samuray edasında hamuru kesişini izledik ve sonunda ertesi gün oldu.
Annecim erkenden güzelce hamurumuzu yoğurdu,uzun bir süre;dinlenmeye,düşünmeye,aklını başına toplaması için kendi haline bırakmaya karar verdi.Yemek saati gelip çattığında namazları kılıp mutfağa koşar adımlarla ilerledik.Ama ne koşmak içimizdeki merak,heyecan,neşe midemizi bulandırıyordu resmen.Daha önceden hazırladığımız etli ve sebzeli suyumuz ocağın üzerinde hafif hafif tıkırdıyordu.Yanına yeni bir su koyduk ritmine eşlik etmesi için.Hamurumuzu açtık,herşey tam anlamıyla aynı değildi,olan imkanlarımızla,fazlaca da yorumumuzu katarak benzerini uygulamaya çalıştık.Açtık,kestik,kalın olanları yavaşça çekerek incelttik,birbirleriyle sarmaş dolaş olmuş hamurları ayırdık.Dünyanın en tatlı insanıyla,en iyi dostumla,bir adetçik,bir tanecik anacımlan bir orkestrayı yönetiyor gibiydik...
Pofuduk için;
Her hamur bezesi için 1 adet yumurta
Un,su,tuz ile sert bir hamur elde etmeye çalıştık.
Tıkırtı için;
Kemikli et
Pırasa
Havuç
Kereviz yaprağı
Lahana
Kırmızı ve yeşil biber
Kakule,yıldız anason,kök zerdeçal,kişniş tohumu,tane karabiber,tuz
(Yine keyfinize kalmış olan baharatlandırma işleminde arzu ettiklerinizi ihmal edip,ya da çoğunluğunu yok sayabilirsiniz.Ama baharatlarla ilgili bir probleminiz ve seçiciliğiniz yoksa hepsini koymanızı tavsiye ederim.Bir adet anason,bir adet zerdeçal,bir kaç kakule,bir kaç da diğerlerinden.Düdüklü tencerede malzemelerin üstüne 2 parmak geçecek kadar su ekleyip, güzelce haşlıyoruz.Malzemeleri elekten geçirip suyunu aldıktan sonra,aşağıdaki malzemeleri de ekleyip hemhal oluncaya dek kaynatıyoruz.)
Kırmızı biber,isot,köri,nar ekşisi
Haşlanmış yumurta
Haşlanmış ıspanak
Et
Kırmızı biber
Pırasa
Nasıl Yapmalı?
Niçin satır kullandık,hamur kalın olduğu çün ve böyle bir hamuru kesme becerisine sahip bıçağımız olmadığı çün ve aslına da daha yakın olduğu çün kesme işlemini satırla yaptık.Eşit olabilmeleri için de cetvel yardımı aldık.
Bu hoş kesme işleminden sonra bir sürü tatlış,kıvır vıcık,solucanımsı sevimlilikte hamurcuklarımız oldu.Sanki solucancıkları ısırmak ister gibi tencereden zıplamaya çalışan fokurtuların eline teslim ettik hamurları.Üzerine ekleyeceğimiz su gayet tuzlu olduğundan,hamurları pişirmiş olduğumuz suya tekrar tuz atmasanız da olur.
Hamurları 2,3 dakika kadar haşlayıp yiyeceğimiz kaseye çıkardıktan sonra üzerine hemen dilediğimiz miktarda sebze suyunu ilave ettik.
Ve kavuşma anı,tekrar tekrar yaşansa belki de asla usanç vermeyecek olan o kavuşma anı eşsizdi.Karın,dizlerinize kadar yağdığı bir kasaba hayal edin.Güneşin,karı anneciği gibi okşadığını hayal edin.Ağaç kokan evinizde,kaseniz den çıkan enfes kokuyu o meşhur Japon kaplıcalarından püsküren buhara benzetin.İçiniz üşümüştü,hatta az önce girmiştiniz eve.Kaşığı daldırıp suyundan içtiniz,boğazınızdan başlayarak tüm vücudunuz gıdıklandı.İkinci bir tadım için elleriniz titremeye başladı,gözleriniz kapalıydı.Bu defa daha büyük bir lokma aldınız,höpürtüler kulağınızı tırmalamayı bıraktı çünkü bambaşka bir halete büründünüz.Tüm soğuklarınız ısındı,sıcacıksınız,yemeğe ara verebilecek güce kavuşsanız,üzerinizdeki katlardan kurtulacaksınız ama na mümkün yedikçe ısınmaya,ısındıkça yemeye devam ediyorsunuz.
Ne denir ki başka bu rüyayı her gün görmek isteyeceksiniz daha sonra.
Bol miktarda abarttığım için kusuruma bakmayın,tamamen izlediklerimin etkisinde kalarak hissettiklerimi hissedin istedim.Son olarak da üzeri için istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz.Haşlanmış mısır,kavrulmuş susam,pırasa yerine yeşil soğan,tabi ki daha güzel haşlanmış bir yumurta,hayal gücünüze ve zevkinize kalmış.Bu güzel günü paylaştığım için çoooook mutluyum.





Hiç yorum yok:
Yorum Gönder